Hoe hoog moet een dartbord hangen?

Wanneer je een dartbord hebt gekocht is het de kunst om hem op de juiste hoogte op te hangen. Wanneer je dartbord niet op de juiste hoogte hangt, zal je merken dat de pijlen niet landen waar jij wilt dat ze landen. We helpen je graag verder met de juiste afmetingen.

De juiste hoogte van een dartbord

De juiste hoogte van een dartbord wordt gemeten vanaf de bullseye tot de grond. Volgens de officiële richtlijnen moet de bullseye op 1.73 meter van de grond af hangen. Wil je zo nauwkeurig mogelijk gooien? Zorg dan dat je nergens op staat en dat de vloer recht is. Wanneer je op een mat staat, zorg dan dat het dartbord ook een stukje hoger komt te hangen. Hangt je dartbord niet op de juiste hoogte, dan zal je merken dat je op andere dartbanen minder accuraat gooit.

Werpafstand

De officiële afstand vanaf je voet tot aan het bord is 237 centimeter. Je kunt deze afstand op twee verschillende manieren meten. De eerste manier is simpel: je meet vanaf het punt op de grond die recht onder de bullseye ligt tot aan je voet, deze afstand moet 2 meter en 37 centimeter zijn. De tweede manier is een stuk nauwkeuriger. Meet vanaf het midden van de bullseye diagonaal naar de vloer tot dat de afstand precies 2 meter en 93 centimeter is. Deze methode werkt alleen wanneer het dartbord op precieze hoogte hangt.

Ophangsystemen voor dartborden

Bij het aanschaffen van een dartbord krijg je vaak een ophangsysteem meegeleverd. Voor veel van deze ophangsystemen dien je schroeven in je muur te boren. Wanneer je dit liever niet hebt, kan je kiezen voor een dartbordstandaard. Deze standaarden zijn al vanaf ongeveer €50 te koop. Een dartbordstandaard is gemakkelijk in te klappen, mee te nemen en weer op te zetten.

Maakt boren voor jou niet uit en wil je dat jouw dartbord aan de muur hangt? Boor dan 2 schroeven door de metalen beugel. Door middel van een schroef kun je jouw dartbord aan de beugel laten hangen. Er bestaan ook draaibare ophangsystemen, hiermee kun je gemakkelijk je dartbord draaien nadat je hem hebt opgehangen.

Officiële afmetingen dartbord

De officiële afmetingen van een dartbord zijn vastgelegd door de British Darts Organisation. Een wedstrijddartbord heeft een totale diameter van 451 millimeter. De afmetingen van een dartbord moeten op 0,2mm nauwkeurig zijn voor een officiële wedstrijd

  • De binnenmaat van de dubbels en trippels zijn 8 millimeter
  • De binnenmaat van de dubbele bull is 12,7 millimeter
  • De binnenmaat van de enkele bull is 31,8mm
  • Het midden van de bullseye tot buitenkant dubbelring is 170mm
  • Het midden van de bullseye tot buitenkant triple-ring is 107mm
  • De buitenmaat van de dubbelring is 340mm